Hvad er PCOS?

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en af de hyppigst forekommende hormonelle lidelser hos kvinder.

PCO står for polycystiske ovarier som betyder ”æggestokke med mange små cyster”. En cyste er en væskefyldt blære og ved PCOS består disse cyster af mange små blærer.

Hvordan ved jeg om jeg lider af PCOS?

Oftest opdager kvinder ikke noget førend hun får problemer med at blive gravid. Det fleste har lang tid mellem menstruationerne eller slet ingen menstruation. Nogle kvinder har et højt BMI og er overvægtige. Årsagen til den udeblevne eller uregelmæssige mentruation skyldes at æggene ikke udvikles rigtigt. Det leder til udebleven ægløsning og dermed udebleven menstruation. Kraftigere kropsbehåring (hirutisme) og akne kan også være et symptom på PCOS.

Hvor almindeligt er PCOS?

Man antager at mellem 10-20% af alle kvinder er ramt.

Forskelligt fra kvinde til kvinde

Der findes forskellige ”grader” af PCOS. Omkring halvdelen af alle kvinder med PCOS tager nemt på i vægt. Kvinder med PCOS har et overskud af testosteron som også kan variere. Nogle har alvorlig akne og/eller øget kropsbehåring.

Hvad ved vi om årsagen til PCOS?

Det er ikke helt klarlagt hvorfor nogle kvinder får PCOS. Årsagerne kan være genetiske (arvelige), men kan også skyldes miljømæssige faktorer.
Forskere har fundet to hjørnestene af PCOS; lidelser i testosteronkontrolsystemet og forstyrrelser i blodsukkerniveauet. Disse to systemer kan påvirke hinanden, og forskerne har endnu ikke afklaret, hvordan og efter hvilke mekanismer PCOS opstår. Hvad man ved er, at disse lidelser sammen eller individuelt skaber en ubalance, der fører til de forskellige symptomer på PCOS.

Hvornår skal jeg søge læge?

Hvis du har færre end fire menstruationer om året og/eller fået øget kropsbehåring og/eller har svært ved at blive gravid bør du kontakte din læge.

Hvis du vil blive gravid og ved at du har sparsom eller ingen menstruation overhovedet, er det vigtigt at lave en lægeundersøgelse for at finde ud af eventuelle underliggende årsager. Lægen beslutter om foranstaltninger og muligvis medicin for at få ovulationen startet.

De fleste kvinder bliver hjulpet efter behandling.

Du kan læse mere om PCOS på PCO foreningens hjemmeside www.pcoforeningen.dk.